10 Mart 2008 Pazartesi

Bir gözlem yüzlerce yaşam / 8 Eylül 2007

Geçenlerde kısaca, hemen hemen her erkeğin kadınları çok iyi tanıdığını iddia ettiğini söylemiştim. Şimdi ben kadınları değil de yaptığım gözlemler sonucunda erkeklerin ilişkilerdeki davranışlarını kısaca anlatmaya çalışacağım. Erkek;

0-12 Yaş Arası Dönemi Erkeği

Erkekler 0-12 yaşları arasında kızlara ilgi duyarlar. Ama bunun oyuncaklarına duyduğu ilgiyle aynı olup olmadığını anlayamazlar. Etrafındaki akrabaları, küçük erkek çocuk bir kızla yakınlaştığında "Çapkın" "Öp bakayım bir" gibi cümleler kurar. Çocuk ise sevginin daha ne olduğunu tam olarak idrak edemediğinden, bu söylenen cümlelere ve gösterilen davranışlara tam olarak bir anlam veremez. Birisini seviyor mudur ? Sevgi nedir ? Niye Esra ile Arda'yı farklı sevmesi gerektiğini kavrayamaz. Utanır, sıkılır kimi zaman inkar eder ama çoğu zaman öp denilirse öper. 0-12 yaş arasında erkek sever ama sevdiğinin farkına varmaz.

12 - 25 Yaş Arası Dönemi Erkeği

Erkeklerin bu dönemi kendi içinde ikiye ayrılır. Kimi erkekler, en olmadık kızları sevip en yakın arkadaşlarına sevgilerini anlatıp; olmadık işlerin peşinden koşarlar. Cinsel isteklerini ise bu sevdiğini sandığı kişilerle asla aynı potada eritemezler. Kendilerini evliya sanarlar. Çok aşıktırlar ama sevdiği kızla asla yatmayacaklarını düşünürler. "Aşık olduğum kızı yatakta düşünmüyorsam onun Ahmet'den Arda'dan ne farkı kalır?" sorusunu bir türlü kendilerine soramazlar. Çoğu erkek böyle bir dönemi ergenlik çağı diye adlandırılan dönemde yaşar. Daha sonra bu aşık olunduğu sanılan ama sadece çok sevilen kişi unutulur, hatırlanmaz hatta erkek çocuk, arkadaşlarına aslında sevmiyordum gibi cümleler kurmaya başlar. İşte bu cümlelerle birlikte erkeklerin ilişkilerdeki karakteristik özelliği ortaya çıkar. Bu karakteristik özellik kimilerinde üstteki dönemi yaşamadan ortaya çıkar, kimilerinde üstteki dönemi yaşadıktan sonra ortaya çıkar. Kimisinde hayat boyu devam eder, kimisinde bir süre sonra biter. Evet erkek evlatların hepsi bir kızdan hoşlanır, onu sever. Buraya kadar sorun yoktur. Ama şu yazıyı okuyan her erkeğin kendinde olan bir özelliği şimdi yazacağım. Erkek yanında erkek arkadaşları varken kızı nedense hiç sevmez. Ama yanında kız arkadaşı varken kız arkadaşını çok seviyordur. Erkek erkeğe konuştuklarında "Abi ben aslında sevmiyorum" "Ya öyle devam ediyoruz ama ayrılıcağız en yakın zamanda" gibi cümleleri defalarca kurar. Ama kız arkadaşıyla beraber olduğunda onu çok sevdiğini belli eder; "Seni seviyorum" der sinemaya gider, gezmeye gider. Kızı sevdiğini onunla yalnızken her anda belli eder. Yalnız bir de erkekler için şöyle zor bir durum vardır ki hem kız arkadaş hem erkek arkadaşın beraber bulunduğu ortamlarda, erkek ne yapacağını şaşırır. Erkek, arkadaşlarına birlikte olduğu kızı çok umursamadığını belli etmeli, kıza ise onu sevdiğini inandırmaya devam etmelidir. Siz de arkadaş konumundayken böyle bir ortamdaki erkekleri gözlemleyerek demek istediğimi anlayabilirsiniz. Bu dönemde erkek kızı belki sever, belki sevmez. Bazen sevdiğine inandırır kendini, bazen de eğleniyoruz işte der geçer. Ama her erkek bu dönemde arkadaşlarıyla birlikteyken; hoşlandığı kızı hiç umursamadığını belli etmeye çalışır.

25-45 Yaş Arası Dönemi Erkeği

Bu dönemde erkek, artık bir kızı sevdiğini hem kendisine itiraf eder hem de arkadaşlarına itiraf edebilecek düzeye gelir. Rahatlıkla hem arkadaşlarının hem sevgilisinin bulunduğu ortamlarda bulunabilir. Bu itiraftan sonra ilişki genellikle evlilik ile sonlanır. Herkesin gözü önünde erkek sevdiğini söylediği kızla evlenip "Harbiden seviyorum herhalde" cümlesini içinden kurar. Bu dönemde; çocuklar doğabilir, sevgi artıp azalabilir, büyük kavgalar yaşanabilir. Fakat dönemin sonuna kadar, erkeğin kadını sevdiğini, arkadaşları da sevdiği kadın da bilmektedir. Bu dönemin sonu kimi zaman boşanmayla, evlenmeden bu dönemi yaşayanlar için atlatılması zor bir ayrılıkla, kimi zamansa sadece zamanla gelir. Kimi zaman bu dönem üç ay sürer kimi zaman yıllarca sürer. Ama bu dönem erkekler için her zaman biter. Kimi erkeklerde bitip bitip tekrar başlasa da hiç bir erkek bu dönemi aynı kişiyle sonsuza dek götüremez.

45 - 75 Yaş Arası Dönemi Erkeği

Bu dönemde erkeğin aşık olduğu kadına karşı aşkı azalmıştır hatta hiç kalmamıştır. Evet sevdiği kadın, kendisinden ayrılsa çok üzelecektir ama artık aralarındaki aşk bağı kalmamıştır. Onunla olmak artık bir zorunluluk, alışkanlıktır. Sevdiği kadın olmasa yapamayacağını bilir ama içten içe "Olmasa daha güzel olabilir aslında" der. Bu dönem eğer ayrılık dolayısıyla başlamışsa erkek yalnız kalamayacağından dolayı; kendine bir kadın bulacaktır. Eğer 25-45 yaş dönemini tekrar yaşayacak gücü kaldıysa bu dönemi tekrar yaşayacak ya da yatakta değişik pozisyonlar için değil de sadece akşamları yanında yatıp kendini güvende hissetmek için ve asıl önemlisi yalnız kalmamak için bir arkadaş bulacaktır.

-----

Efendim yazıyı geyik olsun diye yazdım. Ne kadar doğrudur ne kadar yanlıştır ne kadarı sizi kapsar bilemeyeceğim. Dediğim gibi yazının tek dayanağı; yaptığım gözlemler ve dinlediğim kız ve erkek arkadaşlardır. Herkesin ilişkisi hatta herkesin hayatı, birbirine benziyor ama insanın doğasındaki benzersiz olma isteği yüzünden insanlar kendi yaptığı hataları bile başkasının daha önce yapmış olabileceğini kabul etmiyor.. Şimdi şu yazıyı okuyup "Hadi ordan bu sadece senin hayatın diyebilirsiniz". Benim de diyeceğim uzun bir "eeee" olacaktır.

Yazdığım dönemleri, yaşla bağdaştırsam da aslında bu yazdıklarım kimilerin hayatında yazdığım yaştan çok daha önce ya da çok daha sonra ortaya çıkıyor. Kimi erkekler bazı dönemleri tekrar tekrar yaşarken kimi erkekler bazı dönemleri hiç yaşamadan hayatına devam ediyor. Mesela bazı erkekler asla 25-45 yaş dönemi diye bahsettiğim döneme ulaşamazken, kimileri ise hep 45-75 yaş dönemini yaşıyor. Kimi erkekler 25-45 yaş dönemini defalarca yaşarken kimisi 12-25 yaş dönemini saplanıp kalıyor. Yazının ana fikri de bu iki paragraf oldu herhalde :D

0 yorum: